azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Négy házi lángos recept: nem csak a sajtos-tejfölös létezik!

Négy házi lángos recept: nem csak a sajtos-tejfölös létezik!

6 megtekintés
NLC
Gasztro lángos recept
Négy házi lángos recept: nem csak a sajtos-tejfölös létezik!

A „legmagyarabb” gyorsétel a lángos, ami akkor is lehet villámgyors, ha otthon készítjük el. Sőt, még egészségesebbé is tehetjük! Mutatjuk, hogyan.

Ilyenkor, uborkaszezonban még akkor is nyaralunk, ha éppen nem. Ha nem vagyunk szabadságon, akkor délután öt után csapunk bele az életbe, ami télen már sötét, öreg este, nyáron viszont ilyenkor kezdődik az élet, akkor megyünk strandra, ki a kertbe vagy barátokkal találkozni.

Főzőcskézni sincs nagyon kedvünk, még az időt is sajnáljuk rá, hiszen ki akar a konyhában pocolni, amikor kint ragyog a nap és annyi mindent lehet csinálni! Kedvencünket, a lángost is el lehet ám pillanatok alatt készíteni, csak némi előkészületet igényel.

A gyorskaják lényege, hogy csak előkapjuk a hűtőből vagy a kamrapolcról, és néhány perc alatt kisütjük/megfőzzük. Nyilván ezek alapból nem a korszerű és egészséges táplálkozás netovábbjai, de hát lássuk be, minden azon múlik, hogy mit eszünk hozzá. Ha például ipari mennyiségű zöldséggel bolondítjuk meg, nincs az a fanatikus schwabrichardista, aki ne csettintene elismerően a nyelvével!

zöldséges lángos

A lángos is lehet egészséges (Fotó: CemSelvi, Getty Images)

Szerencsére a lángoshoz rengetegféle zöldség illik, és ilyenkor igazán bővelkedünk is friss zöldségekben, amit simán el tudunk készíteni addig, amíg maga a lángos sül. Most három receptet mutatunk, egy magyaros, egy mediterrán és egy trendi, vegán verziót. Mindhárom izgalmas és jóval egészségesebb, mintha csak a hagyományos sajtos-tejfölös verziót választanánk.

A lángos alapja a jó öreg zacskós verzió, aminek az a lényege, hogy előre elkészíthetjük a tésztát, ami egy nejlonzacskóban, a hűtőben kel meg és pihen akár egy hétig is. Így elég mindig annyit kiszakítani belőle, amennyire éppen szükség van, a lángossütés pedig tényleg negyedórás feladat lesz.

Gyors házi lángos

A leggyorsabb házi lángos instant porélesztővel készül. Érdemes ezt a receptet a fejünkbe vésni, mert ezt az alap elkészítési módot tényleg kár variálni. Ebből a mennyiségből nyolc darab jön ki, de persze ez attól is függ, hogy mennyi tésztát használsz egy-egy lángoshoz.

lángos

Lángos (Fotó: Daniel Tamas Mehes, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 zacskó instant élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 6 dl tej
  • 3 teáskanál só

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a lisztet a sóval és az instant élesztővel, majd jól összegyúrjuk a tejjel és a tejföllel.
  2. Betesszük egy termetes nejlon zacskóba, vigyázzunk, legalább kétszeresére fog dagadni, és betesszük a hűtőbe. Legalább egy éjszakát (vagy napot) hagyjuk kelni, utána használhatjuk.
  3. Végül darabokat tépünk a tésztából, kinyújtjuk kör alakúra úgy, hogy a széle vastag, a közepe pedig vékony legyen, majd bő, forró olajban kisütjük.

Most nézzük a feltéteket!

Magyaros zöldséges lángos

Hagyma, paprika, mi más? Nem csak a turistákat kábítják hasonló ízekkel az élelmes büfések. Mi is gondolkodhatunk a magyar konyhára jellemző feltétekben. Íme.

kápiás-hagymás lángos

Grillezett kápiás – sült hagymás lángos (Fotó: Geshas, Getty Images)

Hozzávalók: (2-3 db lángoshoz)

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek tejföl
  • 1 fej vöröshagyma karikázva
  • 2 egész kápia paprika
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • petrezselyem a tetejére

Elkészítés:

  1. A fokhagymát összekeverjük a tejföllel, sózzuk.
  2. Közben air fryerben vagy serpenyőben meggrillezzük a szeletekre vágott kápiát.
  3. A hagymát karikákra vágjuk és kevés olajon karamellizáljuk.
  4. Végül a forró lángost megkenjük a fokhagymás tejföllel, bőven megpakoljuk a kápiával és a hagymával, megszórjuk sajttal és az apróra vágott petrezselyemmel, és már falatozhatunk is.

Mediterrán zöldséges lángos

Joghurt, padlizsán, feta a mi megfejtésünk. Gyakorlatilag bármilyen idényzöldséggel dobhatunk a lángosunkon – a gyomrunk hálás lesz érte, ha nem csak az olajos tésztát tömjük magunkba.

Hozzávalók: 

  • 2 dl görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél padlizsán
  • fél cukkini
  • 2 evőkanál fekete olívabogyó
  • 10 dkg feta morzsolva
  • 1 marék koktélparadicsom
  • Oregánó, bazsalikom, kevés olívaolaj

Elkészítés:

  1. A padlizsánt és a cukkinit karikákra vágjuk és serpenyővel, olívaolajon meggrillezzük.
  2. Közben összekeverjük a joghurtot a fokhagymával és pár csepp olívaolajjal, sózzuk.
  3. Amikor kész a lángos, megkenjük a joghurttal, rátesszük a grillezett zöldségeket, rászórjuk az olajbogyót és a félbe vágott koktélparadicsomot, rámorzsoljuk a fetát, megszórjuk a fűszerekkel és már fogyaszthatjuk is. Ha félbe hagyjuk és az alsó felét alufóliába csomagoljuk, nem hullanak ki belőle a zöldségek. 

Trendi „wellness” lángos – vegán & színes

Ez a lángos már tényleg a 21. század szülötte. Kizárólag növényi hozzávalókból készül, színes, vitamindús, magas a tápértéke. Ráadásul insta-kompatibilis is!

Hozzávalók:

  • 1,5 dl növényi tejföl (szójatejföl, kesudiókrém)
  • 2 marék rukkola vagy madársaláta
  • 10 dkg lila káposzta vékonyan gyalulva
  • 1 szelet citrom

    csírák (lucerna, retek, brokkoli)
  • 10 dkg párolt brokkoli vagy sült gomba szeletek
  • 1 marék pirított napraforgómag vagy tökmag
  • balzsamecet-cseppek, kevés olívaolaj

Elkészítés:

  1. A lángost megkenjük meg növényi krémmel.
  2. Rárakjuk a zöldeket, káposztát, csírákat, brokkolit vagy gombát, megcsepegtetjük citromlével.
  3. Végül megszórjuk a pirított magvakkal és a zöldfűszerekkel, majd megcsepegtetjük pár csepp balzsamecettel.

Érdemes mindhármat kipróbálni, nem fogtok csalódni!

The post Négy házi lángos recept: nem csak a sajtos-tejfölös létezik! first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek