Soha többé ne dobd ki a görögdinnye héját, csak tedd be egy órára a sütőbe
A dinnye húsának felkockázása után legtöbben gondolkodás nélkül a szemetesbe dobjuk a gyümölcs zöld héját. Pedig valójában isteni édességet készíthetünk belőle, nem kell hozzá más, csak egy kis cukor, egy tepsi és némi türelem.
Nehéz elhinni, de működik
A trükk egyszerű: a görögdinnye héját (a piros hús nélkül, de még a fehér résszel együtt) meg kell sütni, majd szirupban főzni. Az eredmény: puha, édeskés, fűszeres falatok, amiket akár reggelire, akár süteményekhez, fagyi mellé vagy csak úgy, magában is falatozhatunk. Ráadásul isteni illat lengi be tőle a konyhát.
Így készül a dinnyehéj-csemege
Hozzávalók:
- Fél nagy görögdinnye héja (a piros hús nélkül)
- 750–800 g cukor
- 5–6 szem szegfűszeg
- Fél teáskanál vaj
- Fél citrom leve
Elkészítés:
- A dinnye héját vágd kisebb kockákra.
- A héjkockákat tedd tepsibe, forró vízzel öntsd le, majd süsd 220 fokon nagyjából 50 percig.
- A sütés után szűrd le a levét, erre még szükség lesz.
- A cukrot 3 csésze leszűrt lével, a szegfűszeggel és a vajjal tedd fel főni, és addig főzd kis lángon, amíg szirupos nem lesz.
- Facsard bele a citromlevet, majd keverd hozzá a sült héjkockákat, és főzd további egy órán át.
- A kész édességet tiszta üvegekbe töltheted, akár télire is elrakhatod. Feltéve persze, hogy egyáltalán marad belőle.