azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Ész nélkül veszik a magyarok az ásványvizet, de ezzel nem számolnak

Ész nélkül veszik a magyarok az ásványvizet, de ezzel nem számolnak

2 megtekintés
NLC
Életmód ásványvíz csapvíz víz
Ész nélkül veszik a magyarok az ásványvizet, de ezzel nem számolnak

Magyarország évek óta az élvonalban szerepel az egy főre jutó ásványvízfogyasztásban az Európai Unión belül – 2024-ben ez a szám 110 liter volt. Sokan értetlenkedve figyelik a palackozott víz iránti keresletet, miközben mások el sem tudják képzelni, hogy ne vásárolják rendszeresen. A magyar csapvíz a népegészségügyi és KSH-adatok alapján alapvetően biztonságos – írja a Pénzcentrum.

A WHO/UNICEF adatai szerint 2022-ben

az urbanizált területeken élők 100%-a fér hozzá vezetékes ivóvízhez, ami európai összevetésben kimagasló eredmény. A magyar Víziközmű Szövetség jelentése szerint a szolgáltatás országos szinten is elterjedt: 94,7 %-os háztartási bekapcsolódás tapasztalható, a csőhálózat hossza pedig meghaladja a 65 500 km-t. Ugyanakkor 2022-ben főként a Dél-Alföldön még mindig voltak települések, (Makó, Maroslele, Székkutas stb.), ahol az arzén koncentrációja 0,015–0,0384 mg/liter között alakult – jócskán meghaladva az EU-előírást (0,01 mg/l)

A népegészségügyi hivatal 2021-es jelentése szerint

a 3 155 vizsgált település mintegy 60%-án volt kielégítő a vízminőség, míg 34%-án (1 076 település) nem volt megfelelő minőségű. Magyarország az Unióban az első öt–hat ásványvíz fogyasztó ország között van. 2024-ben az egy főre eső fogyasztás 110 liter volt. Ez a szám önmagában is figyelemre méltó, de igazán beszédes akkor, ha mellétesszük: sok nyugat-európai ország – ahol a vásárlóerő lényegesen magasabb – sem éri el ezt a mennyiséget. A betétdíjas rendszer és az infláció viszont csökkentette a hazai palackos víz fogyasztást, összesen kb. 15 %-kal.

ásványvíz, fotó: Getty Images

ásványvíz, fotó: Getty Images

Egyre többen kérdőjelezik meg, indokolt-e PET-palackban

megvásárolni azt, ami otthon is rendelkezésre áll. Az Ásványvíz Szövetség szerint természetesen a palackozott ásványvíz minden esetben jobb választás a csapvíznél, mert a természetes ásványvíz eredendően tiszta, védett vízadó rétegből származik, míg a csapvizet rendszeresen tisztítják, kezelik, fertőtlenítő szert adnak hozzá, hogy kifogástalan mikrobiológiai minősége a vízvezeték rendszerben is megmaradjon. Ugyanez igaz viszont a csapvízre is: a hatóságok szigorúan ellenőrzik a minőségét, és ahol szükséges, vízkezeléssel biztosítják az ivóvíz alkalmasságát.

Az NNGYK adatai szerint az ivóvíz

a leggyakrabban vizsgált élelmiszerünk. A hatóság évente legalább négy alkalommal, településmérettől függően akár több százszor ellenőrzi minőségét, és az eredményt nyilvánosan közzé is teszi. A csapvíz környezetvédelmi szempontból is jó választás. A palackozott ásványvizek még a visszaváltási rendszer mellett is hatalmas környezetterhelést okoznak – a legyártott göngyöleg miatt.

Ráadásul sok ásványvizet ugyanabból a vízműkútból nyerik ki, mint a csapvizet. Sokan vesznek otthoni víztisztítót is, ám az esetek többségében ezek nemcsak fölöslegesek, de egészségügyi kockázatot is hordoznak, a készülék elkoszolódása miatt.

A közbeszédben gyakran elhangzik a „bolti ásványvíz” kifejezés,

miközben a szakmai álláspont szerint nincs különbség természetes ásványvíz és a boltok polcain kapható palackozott ásványvíz között – utóbbi is ugyanazt a minőséget, ugyanazokat a szigorú előírásokat teljesíti. A Magyar Ásványvíz Szövetség szerint nincs olyan termék, hogy „bolti ásványvíz”. Nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelni, hogy egy vizet ásványvíznek lehessen nevezni. És ezt a megfelelőséget egy hivatalos egészségügyi intézménynek kell elismernie. Tehát minden ásványvíz megnevezésű víz egyformán megfelelő minőségű. Összetételben van közöttük különbség, de minőségben nincs.

Az „ásványvíz” minősítés feltételei:

  • természetes, védett vízadó rétegből kell származnia,
  • mikrobiológiailag kifogástalan állapotban kell lennie a felszínre hozatal után,
  • kémiai összetételének stabilnak kell lennie,
  • tilos bármilyen kezelést vagy módosítást végezni rajta (kivéve vas, mangán, kénhidrogén eltávolítás).

Az árkülönbségek vagy a csomagolás dizájnja tehát nem minőségi különbséget jelölnek, hanem márkázási, piaci pozicionálási szempontokat tükröznek. Egy ismert márka sokat fektet a reklámba, arculatba, és ennek az ára is megjelenik a polcon. De maga a víz – laboratóriumi értelemben – nem „rosszabb” vagy „jobb”.

Kép forrása: Getty

The post Ész nélkül veszik a magyarok az ásványvizet, de ezzel nem számolnak first appeared on nlc.