azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Ennyi időnként kellene cserélni a konyhai edényeket

Ennyi időnként kellene cserélni a konyhai edényeket

7 megtekintés
NLC
Otthon serpenyő fazék konyha nlc
Ennyi időnként kellene cserélni a konyhai edényeket

 „A legjobb edénykészletbe célszerű befektetni, amit túlköltekezés nélkül megengedhetünk magunknak, annak alapján, hogy milyen gyakran főzünk. Aki ritkán főz, annak nem szükséges egy csúcskategóriás titán rozsdamentes acélból készült készlet. Akinek aggályai vannak a teflonnal kapcsolatban, az öntöttvas serpenyők nagyszerű alternatívát jelentenek” – magyarázta Daniel Modlin, a Food & Wine egykori szerkesztője.

A minőségtől és a használat gyakoriságától, intenzitásától függően azonban a konyhai edények időről időre megérnek a cserére. És hogy mikor jön el ez az idő?

Tapadásmentes edények (Teflon, kerámia bevonatú stb.)

A gyártók szerint 2-5 évente kellene cserélnünk a tapadásmentes edényeket. Ez természetesen a használat gyakoriságától és az anyagok minőségétől függ, de a szakemberek szerint inkább 1-3 évente. Ha megkarcolódik vagy a bevonat lekopik, ideje lecserélni. A teflonnal ellentétben a kerámia nem mérgező, nem tartalmaz PTFE-t (politetrafluor-etilént) és PFOA-t (perfluoroktánsavat) így nem kell aggódni amiatt, hogy a vegyi anyagok keverednek az ételbe.

Réz

A rezet 10-20 évente kell cserélni, hacsak nincs bélelve. Ha a bélés, mely általában ón vagy rozsdamentes acél, elkopik, akkor újra kell bélelni vagy ki kell cserélni. A probléma az, hogy a réz reagál a savakra. Ha savas élelmiszerekkel érintkezik, akkor a réz beoldódhat az ételbe. A réz még kis darabkáinak fogyasztása is olyan tüneteket okoz, mint a hasmenés és a hányinger. Amíg azonban a nem reaktív ón- és rozsdamentes acélbélések sértetlenek maradnak, a rézzel való főzés biztonságos. A réz mutatós, és jó hővezető képességgel is rendelkezik.

Illusztráció: Getty Images

Alumínium

Az alumínium edényeket 5-10 évente kell cserélni. Ha azonban erősen karcos, horpadt vagy lyukacsos, már ne használjuk! Ha savas ételeket, például paradicsomot főzünk magas hőmérsékleten alumíniumedényben, alumínium szivároghat az ételbe. Az alumíniumnak való mindennapos kitettség azonban nem tekinthető egészségügyi kockázatnak, mivel a szervezet nem szívja fel könnyen a fémet. A biztonság kedvéért ne tároljunk ételt alumíniumedényekben.  

Milyen edényeket lehet újrahasznosítani?

Ha a főzőedények elérték az élettartamuk végét, ne dobd őket a szemétbe, ehelyett inkább hasznosítsd újra! Ha tapadásmentes bevonatuk van, nem lehet újrahasznosítani őket, de minden más típusú serpenyő újrahasznosítható

via

The post Ennyi időnként kellene cserélni a konyhai edényeket first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek