Miért imádjuk ennyire az egészségtelen és hizlaló ételeket?

Enni nemcsak szükséges rutin, de szertartás és élvezet is. Hiába tudjuk azonban, hogy milyen ételek lennének testünk és egészségünk szempontjából a leghasznosabbak, sőt hiába szeretjük is ezeket, időről-időre mégis igazi csábítást jelentenek a kalóriadús, egészségtelen falatok. De miért ilyen nehéz ellenállni ezeknek a fogásoknak? Miért annyira vonzó étel az, ami egészségtelen?
Ezért jelent akkora kísértést az egészségtelen és hizlaló étel
1. Jutalomérzet
Agyunk jutalomközpontja különösen aktívan reagál a magas cukor-, só- és zsírtartalmú étkezésekre. Ezek a fogások rendkívül gyorsan és intenzíven aktiválják a boldogsághormonokat, különösen a dopamint, amely felelős a jutalomérzetért. Így aztán sokszor éppen azok az étkezések gyakorolnak ránk erőteljes hatást, melyekről tudjuk, hogy legjobb lenne elkerülnünk. Ha valaha úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk megállni egyetlen kocka csokoládénál vagy csupán néhány szál sült krumplinál, annak leginkább agyunk „jutalmazó” reakciói állnak a hátterében.
2. Tökéletes ízélmény
A feldolgozott ételek gyártói tudatosan olyan összetevőket kombinálnak – cukrot, sót és zsírt –, amelyek elérik az úgynevezett „bliss point”-ot, azaz az ízélmény csúcsát, amely érzékelésünk számára egyenesen tökéletesnek tűnik. A chipsek, sütemények vagy cukros üdítők olyan ízharmóniát kínálnak, ami a lehető legélvezetesebbé teszi őket. Az ízek és a textúrák tökélyre fejlesztett kombinációja olyan intenzíven stimulálja az érzékeinket, hogy szinte lehetetlen megállni egy falatnál. Nem csoda, hiszen a gyártók komoly erőfeszítéseket tesznek az ellenállhatatlan élmény elérése érdekében.
Az egészségtelen ételek gyakran azért jelentenek nagy kísértést, mert összetevőik jutalomközpontunkra és örömérzetünkre hatnak (Fotó: GettyImages)
3. Stresszcsökkentés
Az érzelmi evés, vagyis amikor stressz, szorongás vagy szomorúság hatására finom és kényeztető falatokhoz fordulunk vigaszért, szintén komoly szerepet játszik az egészségtelen táplálkozásban. A jutalomközpont aktiválása és némi boldogság elérése érdekében a gyors vigaszt ígérő édes, sós és zsíros ételekhez nyúlunk, melyek rövid távú enyhülést nyújtanak. Hosszabb távon azonban nem oldják meg az érzelmi problémát. Sőt a bűntudat, egészségügyi következmények vagy hízás miatt csak újabb nehézségek elé állítanak bennünket.
4. Fáradtság
A napi hajtás során érzett gyakori fáradtság, a szinte elkerülhetetlennek tűnő stressz nem csupán csökkenti az önuralmat, de könnyen elérhető és gyors kielégülést nyújtó ételek felé csalogat bennünket. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek pedig éppen ezt kínálják: kényelmes és kényeztetést nyújtó élvezetet, mely rövid távon szinte örömbombaként segít át minket a holtpontokon.
Hogyan vegyük fel a harcot a kísértéssel?
1. „Biztonságos” környezet
A szakértők szerint érdemes tudatosan eltávolítani látóterünkből a csábító, mégis egészségtelen élelmiszereket. Tartsunk otthon csokoládé helyett gyümölcsöt, chips helyett olajos magvakat, bevált útvonalunkon pedig változtassunk, ha mindig elcsábít a gyorsétterem, ami mellett elhaladunk.
2. Gondtalan étkezés
Szánjunk időt arra, hogy élvezzük az ízeket, alaposan megrágjuk a falatot, étkezés közben pedig nem tereljük el figyelmünket pótcselekvéssel. Ez segít a tudatosabb, lassabb evésben kielégítőbb evésben.
3. Alternatív megküzdési stratégiák
Ha stressz vagy szorongás miatt nyúlunk az étel után, tudatosítsuk érzéseinket és azok okait. A negatív érzelmeket pedig próbáljuk a megszokott eltérően feldolgozni: evés helyett sétával, légzőgyakorlatokkal, meditációval vagy kellemes zenével.
4. Rendszeres étkezés
A rendszeres, napi háromszori étkezés segít elkerülni a falásrohamokat és a túlevést. Gondoskodik a szervezetünk számára szükséges tápanyagokról és energiáról, így csökken a kísértés is, mely elbizonytalaníthat bennünket.
The post Miért imádjuk ennyire az egészségtelen és hizlaló ételeket? first appeared on nlc.