azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Rablóhús, avagy saslik – ezt húzd rá! Nyársalni a legjobb kikapcsolódás

Rablóhús, avagy saslik – ezt húzd rá! Nyársalni a legjobb kikapcsolódás

4 megtekintés
NLC
Szabadidő rablóhús saslik nyár
Rablóhús, avagy saslik – ezt húzd rá! Nyársalni a legjobb kikapcsolódás

A rablóhús, avagy saslik nem más, mint mindenféle földi jó nyársra húzva és megsütve. Ebből a megfogalmazásból egyenesen következik, hogy rablóhúst gyakorlatilag bármiből lehet készíteni, a lényeg, hogy nyársaljuk fel. Meg persze nem árt, ha hús is van benne, különben rablózöldség lenne a neve, vagy valami hasonló, habár a saslik szót még így is használhatjuk.

Saslikot legegyszerűbben csirkehúsból készíthetünk, az ugyanis hamar átsül. Sajnálatos módon ugyanakkor túl hamar is, vagyis könnyen kiszárad, amit háromféleképpen tudunk megakadályozni (na, tessék, már megint ez a sok választási lehetőség). Az egyik, hogy nem mellet, hanem csirkecombot használunk, ami mégiscsak egy szaftosabb hús. A másik, hogy szalonnát húzunk a két oldalára, ami zsírozza. Ez egyébként is egy követendő megoldás, a jó sok szalonnától csak finomabb lesz a rablóhús. A harmadik megoldás meg az, hogy nem bajlódunk a csirkével, hanem sertéscombot használunk. Nem kell izgulni, át fog sülni. Itt a sertéshúsnak a sütéskor előálló első puhaságát fogjuk kihasználni.

rablóhús

Rablóhús sütés előtt (Fotó: SimpleImages, Getty Images)

Mint már említettem, a rablóhús nyársra tulajdonképpen bármit rá lehet húzni, ami ott marad és sütéskor nem esik le, nincsenek különösebb megkötések. A hús meg a szalonna ugyebár magától értetődik, de kerülhet a nyársra kolbász is, és persze hagyma, gomba, vastag húsú paprika, cukkini vagy padlizsán kocka héjastól, meg amit még szeretünk és akad.

Rablóhús recept

Az elkészítés, nos, szintén nem igényel különösebb konyhai felkészültséget. Legjobb, ha egyszerre mindent bepácolunk, majd felhúzzuk a nyársra. A zöldfűszerektől óvakodjunk, mert könnyen megégnek. A saslik grillen sütve a legjobb, de természetesen sütőben vagy nagyobb serpenyőben is el lehet készíteni.

A rablóhús receptjének nagy előnye, hogy semmi sincsen kőbe vésve, változtasd nyugodtan kedved szerint!

rablóhús

Rablóhús grillen (Fotó: Jaylene Blum / 500px, Getty Images)

Hozzávalók:

  • fél kg csirkecomb
  • fél kg császárszalonna
  • 30 dkg kolbász
  • 1 padlizsán
  • 1 cukkini
  • 5 fej hagyma
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 3 db kaliforniai paprika
  • 30 dkg koktélparadicsom
  • só, bors, paprika, fokhagymapor
  • olaj

Elkészítés:

  1. Nagyobb kockákra (darabokra) vágunk mindent, kivéve a koktélparadicsomot. A padlizsánon és a cukkinin maradjon rajta a héja, mert az fogja fenntartani a nyárson, a hagymát meg úgy vágjuk cikkekre, hogy alul, a gyökerénél egyben maradjanak a rétegek.
  2. A kolbász meg a szalonna kivételével mindent tegyünk egy tálba, locsoljuk meg olajjal, szórjuk rá a fűszereket, forgassuk össze és tegyük be a hűtőbe fél órára. Közben a fanyársakat áztassuk vízbe.
  3. Amikor letelt a pácolási idő, húzzunk fel mindent a nyársakra, tetszőleges sorrendben.
  4. Most jön a sütés. Bárhol is készüljön, grillen vagy serpenyőben, a lényeg, hogy először süssük szépen körbe a nyársakat, majd fedjük le és úgy süssük további 20 percen át, alacsony hőmérsékleten.

Köretként ehetünk hozzá krumplit vagy kenyeret, bár szerintem nem kell hozzá semmi, csak egy pohár jó hideg bor, jó sok szódával. Esetleg egy kis fokhagymával-sóval kikevert joghurt mindig jól jön, ebben a nagy melegben meg különösen.

The post Rablóhús, avagy saslik – ezt húzd rá! Nyársalni a legjobb kikapcsolódás first appeared on nlc.