azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Pofonegyszerű mascarponés epertorta, amit minden vendég imádni fog

Pofonegyszerű mascarponés epertorta, amit minden vendég imádni fog

1 megtekintés
NLC
Gasztro epertorta eper mascarpone
Pofonegyszerű mascarponés epertorta, amit minden vendég imádni fog

Dübörög az eperszezon, de otthon sütött epertorta nélkül nem telhetnek el a várva várt epres hetek! Most már végre tényleg egészen megfizethető áron lehet hozzájutni az illatos gyümölcshöz, így aztán tobzódhatunk az epres finomságokban.

Piskóta, mascarponés tejszínhab és eper – ennyi kell most a boldogsághoz és a tökéletes mascarponés epertortához. Ez a sütemény az egyszerű torták közé tartozik, nincs benne öt különböző íz és állag, csupán egy piskótából és egy krémből áll, amivel burkolni is lehet. Nem kell hozzá kiemelt konyhatündér státuszban élni, bárki meg tudja csinálni, aki képes felverni egy tejszínhabot.

Sőt, még annál is egyszerűbb lesz, mivel a tejszín kényes dolog, ha nem ismerjük a trükköt (jól be kell hűteni, ennyi), a mascarpone azonban ezt is megoldja: úgy biztosít tuti állagot, hogy a tejszín ízét egy cseppet sem módosítja.

mascarponés epertorta szelet

Mascarponés epertorta. Pont itt van az ideje. (Fotó: Danielle D. Nelson, Getty Images)

Sőt, még tovább egyszerűsíthetjük a dolgot azzal, ha készen vesszük a piskótakarikát, ez szintén ér. Értem én, hogy gasztroforradalom, meg tanyasi bio tojás, meg ilyesmi, de a valóságban én mégiscsak dolgozó nőket látok, akik azt sem tudják, mihez kapjanak. Nos, nekik való ez a torta. Azért a biztonság kedvéért lesz itt elrontásbiztos piskóta recept is, néha gyorsabb, mint elmenni a boltba.

Egy olyan tortát készítünk tehát, amiben csak piskóta, mascarponés tejszínes krém és eperdarabok vannak, de az aztán jó sok. Annál gusztusosabb és kívánatosabb dolog mostanában úgysem nagyon létezik, mint a jó nagy, jól felismerhető eperdarabok, amire olyan jó ráharapni.

Epres-mascarponés torta

Atombiztos piskóta recepttel, ha otthon szeretnéd megsütni, de készen megvásárolni is abszolút érvényes megoldás.

mascarponés epertorta

Mascarponés epertorta (Fotó: Gregoria Gregoriou Crowe fine art and creative photography, Getty Images)

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 0,5 dl olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 4 dl habtejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg mascarpone
  • 50 dkg eper

Elkészítés:

  1. Először megsütjük a piskótát. A tojássárgákat összekeverjük 30 dkg cukorral, a tejjel és az olajjal, beletesszük a vaníliás cukrot is. Közben a tojásfehérjéket 5 deka cukorral közepesen kemény habbá verjük.
  2. A tojásos mixtúrába beleszitáljuk a liszt, a só és a sütőport keverékét, alaposan összekeverjük. Végül három részletben hozzákeverjük a tojáshabot is, az első részletet beletörjük a sűrű masszába, az utolsót már csak óvatosan beleforgatjuk.
  3. Kivajazott-lisztezett tortaformába tesszük (22 cm-es az ideális, de más is jó) és 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 70 percig sütjük, de lehet, hogy tovább is kell. Akkor jó, ha kiállja a tűpróbát.
  4. Amikor megsült a piskóta, kiszedjük a keretből és hagyjuk tejesen kihűlni. Ezt az előző nap is meg lehet csinálni, vagy teljesen el is lehet hagyni, ha veszünk a boltban egy piskótakarikát.
  5. A krémhez nulladik lépésként jól behűtjük a tejszínt, legalább fél napig legyen a hűtőben, vagy 2 órát a mélyhűtőben. Felverjük a cukorral és a vaníliás cukorral együtt, majd, amikor már keményedik, hozzákeverjük a mascarponét is. Így is verjük még egy kicsit, de rajta tartjuk a szemünket, nehogy túlverjük és kicsapódjon. A mascarpone hozzáadása után egyébként már csak pár másodperc kell, hogy elegyedjenek.
  6. Az epret megmossuk, lecsumázzuk. A felét eltesszük a tetejére, díszítésnek, a másik felét pedig feldaraboljuk és belekeverjük a krémbe. Egy keveset elteszünk az eper nélküli krémből a torta tetejére.
  7. Most, attól függően, hogy milyen ügyesek vagyunk, két vagy három részre vágjuk a tortalapot és betöltjük a krémmel. A tetejére az eper nélküli krém kerül, végül pedig gazdagon megpakoljuk a félretett eperrel. Ha nagyon trendik akarunk lenni, akkor a tetejére kerülő eperről nem is kell leszedni a csumáját. Előnye, hogy jól néz ki, hátránya, hogy ki kell köpni.

Amikor kész a torta, még ne együk meg rögtön, mert, fájdalom, a tortáknak össze kell érniük. Tegyük be vagy 4-5 órára a hűtőbe, és csak utána vágjuk fel. Meglesz a jutalma az önuralmunknak.

The post Pofonegyszerű mascarponés epertorta, amit minden vendég imádni fog first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek