Nagyon leszerepeltek a budapesti plázák
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság célzott élelmiszerbiztonsági ellenőrzést végzett három fővárosi bevásárlóközpont (az Árkád Budapest, a Westend City Center és a Pólus Center) ételudvarában. Összesen 12 vendéglátó egységet vizsgáltak meg, ennek során súlyos higiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságokat tártak fel – számolt be honlapján a fogyasztóvédelmi hatóság.
A bevásárlóközpontok ételudvaraiban jellemzően többféle vendéglátóegység – gyorsétterem, büfé, egyéb étkezési szolgáltató – működik egymás közvetlen szomszédságában. Ezek az egységek gyakran osztoznak közös használatú háttérhelyiségeken, például az öltözőkön, személyzeti mosdókon, gazdasági folyosókon, továbbá a hulladékkezelési és kártevő-mentesítési feladatokat is rendszerint a bevásárlóközpont üzemeltetője látja el.
Az ellenőrzések során a szakemberek több egységnél sérült padló-, fal- és mennyezetburkolatot találtak, ami nehezítette a felületek tisztán tartását és elősegítette a kártevők megtelepedését. A vizsgálatok alatt az is kiderült, hogy a nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszerek a zsíros lerakódások és visszafolyások miatt rontották az elszívás hatékonyságát.
A fogyasztóvédelmi hatóság ugyancsak hiányosságokat talált a nyersanyagok és készételek elkülönített tárolásával kapcsolatban, valamint megállapította, hogy több helyszínen nem megfelelő módon választották el a különböző higiéniai szintű munkafolyamatokat. A házhozszállításból eredő megnövekedett árukészlet a korlátozott raktárkapacitással párosulva szintén élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentett.
A Pólus Center ételudvarában kiemelten aggályos körülményeket talált a hatóság, ahol központi tálcamosó hiányában a vendégtálcák mosogatása a konyhai vagy zöldség-előkészítő helyiségekben történt, ami súlyos higiéniai kifogásokat vetett fel.
A dolgozók sok esetben nem kaptak megfelelő élelmiszer-higiéniai oktatást, illetve több egységben nem tudták bemutatni érvényes egészségügyi alkalmassági igazolásukat sem.
A vizsgált élelmiszerek közül:
- 14 tétel lejárt minőségmegőrzési-idejű
- 16 tétel lejárt fogyaszthatósági idejű
- 21 tétel jelöletlen és nyomonkövethetetlen volt
- 1 tételt helytelen fagyasztási technológiával kezeltek, ezért az ellenőrzések eredményeként a hatóság azokat azonnal kivonta a forgalomból.
A feltárt súlyos élelmiszer-higiéniai és biztonsági hiányosságok miatt mind a 12 ellenőrzött vendéglátóhely ellen eljárás indult.
A Duna Plaza leáll jövőre, idén új pláza is nyílik
- A budapesti Duna Plaza 2026-ban bezár, két évig tartó felújításon és bővítésen fog átesni, hogy 2028-ban 50 ezer négyzetméteren újra kinyithasson.
- 2028-ra készülhet el az Alba Plaza felújítása és bővítése
- Még idén átadják Budapest legújabb bevásárlóközpontját: ez a 11 ezer négyzetméternyi zuglói projekt, amely októberben nyílik meg ‘Zenit Corso’ néven.
Márciusban amúgy egy nap alatt kétszer is bezáratták ugyanazt a két horrorbüfét Budapesten, mivel több súlyos problémával is szembesültek az élelmiszerellenőrök. Az ott dolgozók gyomorforgató körülmények között készítették az ételeket. Vastagon állt a zsír- és kosztakaró a konyhákban, a zöldség-előkészítő helyiség pedig még rosszabb állapotban volt. A hatóságok azonnali hatállyal elrendelték mindkét vendéglátóhely működésének felfüggesztését, ennek ellenére mindkét kínai büfé fél óra múlva újra kinyitott. Az ellenőrök ekkor visszatértek, és újra bezáratták.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images
The post Nagyon leszerepeltek a budapesti plázák first appeared on nlc.