Engedélyezték: felszolgálhatnak medvehúst a szlovákiai éttermek
Engedélyezték a medvehús fogyasztását Szlovákiában – írja az MTI szlovákiai magyar nyelvű hírportálok tudósításai alapján. Mostantól a szlovák Környezetvédelmi Minisztérium alá tartozó szervezetek jogosultak lesznek a problémás medvék kilövését követően azok húsának értékesítésére, ha minden előírt feltétel teljesül. Filip Kuffa, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára bejelentette, hogy minden egyes problémásnak minősített és szabályosan elejtett medve húsa fogyasztásra kerülhet. „A medvehús ehető, és megfelelő jogi keretek között el is adható” – fogalmazott.
Azok, akik tovább szeretnék értékesíteni a medvehúst, például vendéglátóipari egységek számára, kötelesek beszerezni az úgynevezett CITES-tanúsítványt, amely igazolja, hogy az adott egyedet legálisan lőtték ki, és lehetővé teszi, hogy a húsból készült ételeket éttermek is kínálhassák. A folyamat teljesen törvényes, és minden érintett (a medvék elejtését végző szervezetek, illetve a medvehúst kínáló éttermek) a megfelelő engedélyek birtokában lesznek – hangsúlyozta Kuffa.
Több civil szervezet azonban feljelentést tett a minisztérium ellen, mivel a szlovák és az európai jogszabályok csak a konkrét problémás egyedek leölését engedélyezik, a tömeges kilövést nem. „Az államtitkár ezzel a kijelentéssel beismeri, hogy a minisztérium lehetővé teszi a trófeavadászatot” – reagáltak a Mi vagyunk az erdő (My sme les) nevű kezdeményezés aktivistái.
A környezetvédelmi minisztérium tavaly október óta 103 barnamedve kilövését engedélyezte. Kuffa szerint eddig 23 példányt öltek le, a tárca összesen 350 állatot akar kilövetni.
Már tavaly novemberben beszámoltunk arról, hogy medvehúsból készült ételeket kínál egy tátrai vendéglő – már akkor felkerült medvehúsból készült gulyás és medvetepertőkrém egy tátracsorbai csárda étlapjára -, amin nagyon kiakadtak a természetvédők. A Mi Vagyunk az Erdő aktivistái már akkor is feljelentést tettek. A Tátrai Nemzeti Parknál akkor azt állították, hogy nincs arról információjuk, hogy a vendéglő által felhasznált medvehús a nemzeti park vadászterületeiről származna.
Japánban egyébként már évek óta automatából is hozzá lehet jutni medvehúshoz. 2023-ban a Honsu szigeten található Szembokuban a helyi különlegességek kínálatát medvehússal is bővítették. A medvehús – amely a környékbeli vadászklubtól származik – 250 grammos kiszerelésben kapható, 2200 jenért (átszámítva mintegy 5800 forintért). A kezdeményezés annyira népszerű lett legfőképpen a város vasútállomásán leszálló utasok között, hogy az üzemeltető még Tokióból is kapott megrendeléseket. A medvehús fogyasztása amúgy közel sem áll távol Japán északi részén a helyiektől: sok esetben konzervekben is megtalálható, illetve instant curry-ként is árusítják.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images
The post Engedélyezték: felszolgálhatnak medvehúst a szlovákiai éttermek first appeared on nlc.