azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Vörös hús? Fehér hús? – a Pulyka tudja!

Vörös hús? Fehér hús? – a Pulyka tudja!

5 megtekintés
NLC
Aktuális hús

A pulyka húsa tápláló és mégis egészséges; nem terheli a szív- és érrendszert, telített zsírsavakban gazdag. A pulykamell a legsoványabb húsok közé sorolható, amely idényzöldséggel vagy gyümölccsel az egészséges étrend része. Ennél azonban a pulyka még többet tud.

Vörös hús? Fehér hús? – a Pulyka tudja!

Vörös és fehér húsa is van

A pulykának vannak világosabb, fehér részei és olyan húsdarabjai is, melyek sötétebbek, vörösek. A vörös hús azokon a területeken van, ahol az izomnak hosszú ideig kell kitartóan dolgoznia, ilyen például a pulyka combja. Éppen ezért is alkalmas a pulykacomb pl. a marhahús kiváltására. A fehér hús pedig azokon a területeken van, ahol az izmok rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek, mint például a mell és a szárnyak. Bár a vörös hús kevésbé tűnhetne egészségesnek, mivel magasabb a zsír és alacsonyabb a fehérjetartalma, valójában a vörös hús nemcsak oxigénben, hanem tápanyagokban is gazdagabb. Az igazán kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a legjobb, ha mindkettő egyaránt kerül az asztalunkra.

Hipoallergén a húsa, ezáltal bébiételekbe is tökéletes

Ha ételallergiától szenvedünk vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént. Nem csoda, hogy a legtöbb húsos bébiétel is pulykahúsból készül. A gyerekeknek is ideális választás ebből készíteni ebédet, vacsorát, és a kismamák is bátran fogyaszthatják.

Vörös hús? Fehér hús? – a Pulyka tudja!

A hangulatunkat is javítja

Egy szépen tálalt étel már önmagában is gyönyörködtet, legyen az fasírt, grillkolbász vagy pulykamell. A pulyka emellett kiváló triptofán aminósav forrás is, így még a hangulatot is javíthatja, hiszen a triptofán a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatonin-szint emelésével segít az idegrendszer megnyugtatásában. A hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők számára jó hír, hogy a triptofán tartalmú élelmiszerek, így a pulyka is javítja a hangulatot. Nyilván a csokoládéval szemben alul maradna, de az biztos, hogy jóval egészségesebb.

Vörös hús? Fehér hús? – a Pulyka tudja!

Gyors, finom, változatos

Pulykából nem csak a csirkehúsos recepteket érdemes elkészíteni, de a sertéshúson és marhahúson alapuló ételek is megalkothatók, csak utóbbi kettőnél sokkal rövidebb hőkezelést igényel – ugyanakkor fontos, hogy teljesen átsüljön. A mindennapok rohanásában az időtényező sem utolsó, amiért a legnagyobb konyhatündérek is hálásak lesznek!

The post Vörös hús? Fehér hús? – a Pulyka tudja! first appeared on nlc.