Kívül ropog, belül puha: ez a citromos pöfeteg recept egy csoda – kezdőknek is!

A citromos pöfeteg kapóra jön, ha egyszerű, de nagyszerű házi süteményt szeretnénk az asztalra tenni. De mitől is olyan magával ragadó ez az egyszerű süti?
Vannak a világon olyan bódítóan csodálatos illatok, amiktől az ember lelke szerelmes lesz. Ilyen például a vanília, a fahéj, a jácint, az orgona– és akácillat és a citrom illata is. Nem tudunk betelni velük, ha megérezzük, mosolyog a lelkünk.
Szerencsére ezeknek az illatoknak a többsége, vagyis a gazdájuk, ehető, így nemcsak szagolhatjuk, hanem ízlelhetjük is őket. Mondjuk a gyöngyvirággal nem kéne kísérletezni, de a citrom kompromisszum nélkül ehető. Persze, van egy kis kompromisszum, a héja miatt, amit kezelni szoktak különböző gombaölő vegyszerekkel, nehogy megpenészedjen.
A citromhéj ezért egy ideje problémásnak számít, ami azért érdekes, mert már a dédanyáink is használták különböző süteményekbe, és hát akkoriban nem volt még divat a bio, permetezni viszont ugyanúgy permeteztek. Megmosták és jó napot, ezzel pontot is tettek az akkor még egyáltalán nem problémaként kezelt jelenség végére.
Pöfeteg gomba, a süti névadója (Fotó: Jenny Dettrick, Getty Images)
Én a Nébih tesztje óta hajlok arra, hogy ezt a citromhéj dolgot egy kicsit túllihegjük, ezért a magam részéről bátran használom mindenféle édességbe. Sőt, keresem az alkalmat, hogy használhassam, erre pedig éppen kiváló a citromos pöfeteg. Egyszerű, különleges alapanyagokat nem igényel, nem kell hozzá a habverő Paganinijének lenni, nem kell rááldozni a fél napot, mégis nagyon finom sütemény, ráadásul most menő is.
A pöfeteg egy olyan egyszerű kevert tésztából készült golyó, aminek az a különleges ismertetőjegye, hogy repedések vannak rajta, amitől a sütit borító porcukor egészen rusztikus mintázatot kap. Ehhez sem kell külön konyhakémiai tudás, megtörténik magától, ha követjük a receptet.
A nevét a pöfeteg gombáról kapta, ami arról híres, hogy ha már kicsit éltesebb, ugyanígy megrepedezik, mint a süti. Ha meg már nagyon éltes, akkor megbarnul és belül egyszerűen porrá lesz, ami nyomásra kipöfög. Egyébként a pöfetegek általában ehetők, de ez mellékszál.
Sütire fel, kezdődjék a pöfeteg-party!

Citromos pöfeteg, az egyik legfrissítőbb ízű sütemény / Fotó: Credit- Nelea Reazanteva, Getty Images
Citromos pöfeteg
Ez egy alaprecept. Csak összehasonlításképpen: a kakaós pöfeteg éppen ugyanígy készül, csak citrom helyett három evőkanál natúr kakaóport teszünk bele, lisztet viszont pont ennyivel kevesebbet. Lehet tehát variálni, de először sajátítsuk el a nagy klasszikust, a citromos pöfeteget!
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- 28 dkg liszt
- 1 csipet só
- fél csomag sütőpor
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 citrom leve és héja
- porcukor a borításhoz
Elkészítés:
- A tojásokat beleütjük egy tálba és a cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük.
- Ezután hozzákeverjük a kurkumával, sóval és a sütőporral összekevert lisztet, majd belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját, végül belefacsarjuk a levét is.
- Hozzáöntjük az olvasztott vajat, és mikor sikerült egyneműre keverni (azért nem kell túlzásokba esni), lefedjük a tálat és betesszük a hűtőbe 1-2 órára, hogy kissé megdermedjen.
- Amikor formázhatóra szilárdult a massza, bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra, majd vizes kézzel diónyi golyókat formázunk a masszából. Porcukorba hempergetjük, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük és 10-12 perc alatt készre sütjük.
Végül tea, kávé mellé, vagy csak úgy elmajszoljuk. Esetleg bádog dobozba zárjuk, hogy holnapra is maradjon, de hát ez ugyebár hiú ábránd.
The post Kívül ropog, belül puha: ez a citromos pöfeteg recept egy csoda – kezdőknek is! first appeared on nlc.