Mindig őrizd meg a kávézaccot: ezek a növények imádják
Minden reggel kávézol, és utána a kávézaccot a kukába dobod? Ne tovább! Ez a hulladék valójában kincs lehet sok növény számára. De vigyázz, mert nem mindegyiknek!
Értékes tápanyagokat tartalmaz, beleértve a nitrogént, a foszfort és a káliumot, vagyis a növények növekedéséhez elengedhetetlen három elemet. Emellett nyomelemeket is tartalmaz, például magnéziumot és rezet. Lebomlás közben gazdagítja a talajt és serkenti a biológiai aktivitást, különösen a földigilisztákét, melyek a talaj értékes segítői. De ez még nem minden:
a kártevőket is távol tartja kedvenc növényeitől.
De légy óvatos, elengedhetetlen, hogy bölcsen használd, és ne minden növényen. Amelyik növényfajta nem szereti a savas talajt, azt nem szabad ezzel trágyázni. A helyes választás kulcsfontosságú. Íme néhány növény, amelyek különösen értékelik ezt a fajta természetes módosítást.
A rózsák esetében a kávézacc elősegíti a bőséges virágzást és erősíti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. A hortenziák esetében enyhe savassága fokozza a virágok kék színét, különösen meszes talajban. A paradicsomnövények esetében egy kevés a talajba keverve javítja a növekedést és távol tart bizonyos kártevőket, például a csigákat, de légy óvatos, kis adagokban használd, a túl sok nem tesz jót nekik. Az eper is szereti, a talaj gazdagodása jót tesz neki, és ízletesebb gyümölcsöt terem. Néhány beltéri zöld növény, mint például a fikusz vagy a monstera esetében szintén hasznosnak bizonyul, ha egy kis mennyiségű földet adunk hozzájuk.
További növények, gyümölcsök és zöldségek, melyek szeretik:
- rododendronok
- pünkösdi rózsák
- kaméliák
- brokkoli
- bab
- áfonya
- cukkini
- cikória
- burgonya
- uborka
- padlizsán
- saláták
A növények táplálása mellett a kávézacc bizonyos kártevőket is elriaszthat. A hangyákat, levéltetveket, csigákat és még a macskákat is gyakran zavarja a szaga. Megszórhatod vele az érzékeny növényeidet, hogy természetes módon védd őket.
Egy utolsó tanács: a kávézaccot nem lehet akárhogyan felhasználni. Túl savasan vagy túl nagy mennyiségben kontraproduktívvá válhat. Használat előtt mindig hagyd megszáradni a kávézaccot, hogy megakadályozd a penészképződést. Keverd a földbe vagy a komposztba, és soha ne vidd fel vastag rétegben a felületre. Végül, takarékosan kell használni: növényenként egy-két evőkanálnyi mennyiség több mint elegendő. Ne használd egész évben, de évente akár többször is a földbe lehet juttatni. A pontos követelmények az adott növény igényeitől függenek.
Bónusz: a kávézacc a bőrödnek is jót tesz.
(via)
The post Mindig őrizd meg a kávézaccot: ezek a növények imádják first appeared on nlc.