azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Csak egy magyar került be a világ 100 legjobb étele közé, és az nem a gulyásleves

Csak egy magyar került be a világ 100 legjobb étele közé, és az nem a gulyásleves

10 megtekintés
NLC
Életmód étel legjobb magyar konyha

A Taste Atlas egy olyan gasztronómiai magazin, ami elsősorban a különböző nemzetek konyháira fókuszál. Míg Olaszország, Görögország vagy Spanyolország legfinomabb ételeit rengetegen ismerik, Indonézia vagy Etiópia legjobb fogásait annál kevésbé. Ebben nyújt segítséget a Taste Atlas top100-as összeállítása, amiben a világ minden tájáról szerepelnek ízletes ételek. A listát rendszeresen kiadják, a helyezések megállapításában pedig az olvasói vélemények segítenek.

A világ 100 legjobb ételét bemutató ranglista élén – amely 11 258 nemzeti fogás és mintegy 367 847 értékelés alapján készült – a kolumbiai lechona étel végzett, amely egy, zöldségekkel töltött, gazdagon fűszerezett malachús fogás – írja a Drive.hu.

 

Második helyre a nápolyi pizza került, míg a harmadik legnépszerűbb ételt Brazília adja, ami a picanha (egy ízletes, a hátszínhez hasonló marhahúsrész, vastag zsírréteggel a tetején).

Mint a portál megjegyzi, az Top100-as összeállításba ugyan bekerült egy magyar fogás is – a húsleves – amely azonban csak a 77. helyen végzett.

Soha ne tedd ezeket a húsokat a húslevesbe! Nagyon elrontják az ízét és az állagát

Ahhoz, hogy a húsleves valóban ízletes és egészséges legyen, nagyon fontos a megfelelő elkészítés és az összetevők megfelelő kiválasztása. A legfontosabb tényező a megfelelő hús felhasználása. A legjobb részek a húsos csontok, amelyek mély ízt és szép színt adnak a húslevesnek. Másrészt vannak bizonyos húsok, amelyeket semmiképpen sem szabad a húsleveshez adni. Ezek közé tartozik az állatfej, állatfarok és belsőségek. Ezek a részek ugyanis nagymértékben károsan befolyásolhatják a húsleves ízét és színét, állagát.

Állatfej: Nem mindig ad kellemes illatot és ízt a húslevesben, emiatt könnyen elnyomhatja a húsleves egyéb finom összetevőinek ízét. Ezenkívül a fej olyan anyagokat tartalmazhat, amelyek csökkentik a húsleves aranyló és átlátszó jellegét.

Farok: Bár egyes farokfajták – például az ökörfark – zselatint és ízt adhatnak a húslevesnek, más állatok farka kellemetlen olajos és ízetlen lehet. Ezek a részek túlságosan olajossá tehetik a húslevest, és a többi összetevőből származó értékes anyagok nem lesznek áthatóan érezhetők.

Belsőségek: A máj és más belsőségek gyakran gazdagok vasban és vitaminokban, de intenzív ízeket és szagokat is hordoznak, amelyek jelentősen megzavarhatják a húsleves finom ízét. A pacal használata túl keserűvé teheti a húslevest. Ezenkívül a pacal paraziták és toxinok forrása is lehet, ha nem alaposan tisztítják és készítik el.

Mi is több ízben foglalkoztunk már a Taste Atlason közölt eredményekkel: izgalmas látni, hányadik lett a magyar konyha a világ 100 legjobb konyhája között, vagy melyik a 10 legrosszabb magyar étel külföldi szemmel. A Taste Atlas jegyzi a top 100 magyar étel legfrissebb listáját is, erről idén márciusban írtunk. A legjobb magyar ételek élbolyában végzett akkor a csirkepaprikás, a krémes, de a toplistákon megszokott ételeken túl meglepetéseket is tartogatott a 100 legjobb magyar étel rangsora

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

The post Csak egy magyar került be a világ 100 legjobb étele közé, és az nem a gulyásleves first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek