Az újhagyma zöldje értékes, ne dobd ki! 15 étel, ami még finomabb vele
Az újhagyma zöldje, vagy ahogy egy őstermelő nénitől hallottam, az újhagyma haja sokszor egészen hosszúra megnő, és visszahajlítva akár hozzá is fogják a fehér gumóhoz az árusok. Jobb esetben. Sok zöldséges ugyanis készségesen levágja nekünk vásárláskor az újhagyma zöldjét, és egyszerűen kidobja.
Ne hagyjuk! Az újhagyma zöldje épp úgy értékes, mint a fehéres gumója. Sokan nem tudják, de ez nem egy önálló hagymaféle, hanem ez maga a vöröshagyma zsengén leszedett korában. „Sokszor a sűrűre vetett hagyma ritkításakor kihúzott »felesleges« töveket adják el újhagymaként” – írja a Nosalty. Az első idényzöldségek egyike, a vadon termő medvehagyma után a zsenge retek és az újhagyma jelentik a tavasz nyitányát.
Mint minden friss zöld, az újhagyma is gyulladáscsökkentő, emellett antibakteriális hatású, remek természetes A-, B1-, B2- és C-vitaminforrás. Vétek tehát eldobni a zöldjét, különösen manapság, amikor egyre többen ismerjük és használjuk, sőt akár termesztünk is otthon friss zöldfűszereket.
Az újhagyma alsó, fehéres gumója intenzívebb, „hagymásabb” ízű, a zöldje pedig lágyabb aromájú, ezért a legkülönbözőbb stílusú fogások remek frissítője.
15 étellel mutatjuk meg, hogy az újhagyma zöldje milyen sokoldalúan felhasználható a konyhában.