Brutális, mennyit emelkedtek az élelmiszerárak itthon az utóbbi hat évben
Mennyire fájt nekünk a tartósan gyenge forint? Milyen termékkörök drágulásában volt kiemelkedő Magyarország az utóbbi években?
Mi történt? 2019 és 2025 között a legtöbb országban jobban emelkedtek az élelmiszerárak, mint az általános inflációs mutató, a két kivétel Kína – és talán meglepő módon – Csehország, írta a Portfolio.
Magyarország mindkét mutatóban az élen végzett a világon, a kumulált infláció 49,9% volt, míg az élelmiszerárak 81,6%-kal emelkedtek az elmúlt hat évben.
A kettő közötti különbségben viszont van egy ország, mely megelőzött minket, Kolumbiában ugyanis hat év alatt „csak” 36,9% volt az infláció, az élelmiszerek drágulásában viszont majdnem utolértek minket.
Kontextus. Az elmúlt években világszerte jelentősen emelkedtek a nyersanyagárak, amiért elsősorban az olajfajták drágulása volt felelős – derül ki az ENSZ élelmezési szervezetének (FAO) havi adataiból. És ha azt hinnénk, hogy már lecsengett a drágulás, akkor az elmúlt hónapok tendenciája megint óvatossá tehet mindenkit, hiszen az olajfélék ára mellett a tejtermékek drágulási üteme is megugrott. A szeptemberi adatok alapján a FAO összesített árindexe majdnem 30%-kal volt magasabb, mint a 2014-16-os évek átlaga.
Mi következik ebből? Tavaly december óta az Eurostat is külön adatbázisban vizsgálja az élelmiszerárak változását, európai összevetésben is kimagaslik a magyar drágulási ütem, hiszen 2015-höz képest több mint a duplájukra emelkedtek az élelmiszerárak.
Miért fontos ez? Az élelmiszerárak tartós emelkedése globálisan is új rezsimet hozhat, eddig ugyanis a jegybankok nem igazán foglalkoztak ezzel a kérdéssel, most viszont a lakossági inflációs várakozások horgonyzásának egyik kulcseleme lehet.