130 balatonnyi víz

Az élelmiszeripar az üvegházhatású gázok egyik legnagyobb kibocsátója, a Föld összes kibocsátásának körülbelül egyharmadáért felelős. De nagyjából negyven százalékban egyéni ökológiai lábnyomunk mérete is azon múlik, mit és hogyan eszünk.
Fejenkénti napi élelmiszer-szükségletünk előállításához átlagosan
3500 liter
vizet használnak fel.
Évente
1,05 milliárd tonna
élelmiszerhulladék keletkezik
világszerte.
Az elpazarolt élelmiszer vízlábnyoma
130 Balaton
vizének mennyiségével egyenlő. (Leegyszerűsítve azt mutatja, hogy hány liter vízre van szükség egységnyi mennyiségű élelmiszer előállításához, illetve ahhoz, hogy az a fogyasztóhoz eljusson.)

Az állati eredetű élelmiszerek
előállítása
– különösen a hús- és tejtermékeké –
kiemelkedően nagy környezeti lábnyommal jár. A növényi alapú étrend akár
73 százalékkal
is csökkentheti az egyéni étrendhez köthető
kibocsátásokat.
Egy húsmentes nappal
2500 liter vizet
spórolhatsz meg.
Mit tehetsz?
A Felelős Gasztrohős Alapítvány tanácsai:
Válassz szezonális és helyi alapanyagokat!
A hazai, szezonális termékek szállítása kisebb karbonlábnyommal jár, és a helyi termelőket is támogatod. Nézz szét a piacokon – most van itt az ideje a spárgának, újburgonyának és a szamócának is!
Tervezd meg a heti menüt!
A tudatos tervezés segít megelőzni az élelmiszer-pazarlást. A Nébih szerint Magyarországon évente fejenként 62 kilogramm élelmiszer kerül a kukába, aminek körülbelül a fele elkerülhető lenne egy kis tervezéssel, odafigyeléssel.
Hasznosítsd a maradékokat!
A zöldségszárakból isteni alaplé főzhető, a szikkadt kenyérből pedig kenyérpuding vagy zsemlemorzsa. Nézz körül a hűtődben kreatív szemmel!
Csökkentsd a hús- és tejtermékfogyasztást!
Nem kell teljesen lemondanod ezekről, de ha heti egy-két húsmentes napot beiktatsz, már az is sokat számít.
