azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Egy étterem a kulináris művészet ínyenceinek

Egy étterem a kulináris művészet ínyenceinek

4 megtekintés
Print Támogatói tartalom

Carlos Coelho tulajdonos és André Bicalho séf közös gasztronómiai projektje 2025 májusában nyitja meg kapuit, egyedi „cuisine d’auteur” megközelítést hozva a magyar fővárosba. Az Epicurean jóval több lesz, mint étterem: több évtizedes kulináris felfedezés és két szenvedélyes dél-amerikai közös víziója valósul majd meg egy különleges térben. Épp annyira tartalmaz stratégiát és koncepciót, mint spontaneitást.

Kultúrák és tradíciók fúziója

Carlos Coelho argentin származású üzletember és étteremtulajdonos a Haraszthy Pincészet és a Matador étterem után a Cut & Barrel megnyitásával már bizonyította elhivatottságát a magas minőségű gasztronómia mellett. Az Epicurean megnyitásával szintet lép a fine dining éttermek világában: a menü nem csak az évszakok változását követi majd, hanem organikusan változik az alkotópáros inspirációjának mentén, és nem célja kötődni egy meghatározott konyhához vagy technikához. Az étterem koncepcióját „a három E” irányelve – excentrikus, exkluzív és eklektikus –     és a „cuisine d’auteur” filozófiája alakítja majd; olyan jelszavak, melyeket az alapítók az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján fontosnak éreztek.

„Rengeteg helyen éltem – Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Belgiumban dolgoztam Michelin-csillagos éttermekben, mielőtt Magyarországra érkeztem. A különböző kultúrákban szerzett tapasztalataimat, inspirációmat és Carlos baszk-argentin örökségét, valamint több évtizedes gasztronómiai tapasztalatát ötvözzük, hogy valami igazán egyedit alkossunk” – meséli a brazil és portugál gyökerekkel rendelkező séf.

Az epikureus filozófia újraértelmezése

Az epikureus (a szó magyarul ínyencet jelent) filozófia lényege az élet élvezetének művészete, különösen az ételek és társas együttlétek öröme révén. Az étterem ezt a klasszikus filozófiát modern köntösbe öltözteti, ahol az érzékek élménye áll a középpontban.

„Az Epicurean nem csupán egy vacsora – ez egy történet, egy felfedezés, egy érzés” – magyarázza Carlos. „Minden fogás, minden pohár, minden pillanat egy meghívás arra, hogy valami különlegeset tapasztaljunk meg – valami szépet, valami igazán rendkívülit. Azt szeretnénk, hogy minden látogatás új élményt nyújtson. Ezért Andréval mindketten nemcsak a kiválóságra törekszünk, de minden apró részletre is gondosan odafigyelünk. Azt szeretnénk, hogy az emberek egy olyan világba lépjenek be, ahol még soha nem jártak.”

Ami az Epicureant még különlegessebbé teszi, az a kulináris utazás koncepciója, amely három különböző térben bontakozik ki, mindegyik egy-egy új fejezetet szimbolizálva a gasztronómiai narratívában. A különböző terek mindegyike más-más hangulatot, más-más kulináris megközelítést kínál, így a vendégek nemcsak az ízek, de a környezet változásain keresztül is megtapasztalhatják az átalakuló élményt.

Az étterem mindössze 14 vendéget fogad, intim, exkluzív hangulatot teremtve, ahol lelassul az idő, a beszélgetések természetesen áramlanak, és minden egyes fogás az alapítók gasztronómia iránti szenvedélyéről mesél. „Az Epicurean az érzelmek felkeltéséről, történetek elmeséléséről és olyan élmények megteremtéséről szól, amelyek túlmutatnak a megszokotton” – mondja Carlos Coelho. Májusi nyitásával az Epicurean egyedi gasztronómiai utazásra hívja a vendégeket, ahol a több mint 75 év kombinált tapasztalat egyetlen célért egyesül: hogy megalkossa Budapest legkülönlegesebb kulináris élményét. 

Kapcsolódó cikkek