Miért éppen tyúkot eszünk és nem sirályt?
A tyúkhús világszerte az egyik legalapvetőbb élelmiszernek számít, egy amerikai évente átlagosan mintegy 45 kilogrammot fogyaszt belőle. A háziasított szárnyas évezredek óta él az ember mellett, kultúránk meghatározó eleme, mégis viszonylag kevesen gondolkoznak el rajta:
Ennek a kérdésnek járt utána az IFScience.
A házi tyúk története nem teljesen tisztázott, Charles Darwin mindenesetre a külső hasonlóságok, a viszonylagos szelídség és a faj változatossága miatt úgy vélte, hogy a Himalájától a Fülöp-szigetekig előforduló bankivatyúkból domesztikálták az emberek. A legújabb genetikai vizsgálatok inkább hibridizációra utalnak.
Egy 2008-ban megjelent tanulmány alapján a házi tyúkok mitokondriális és a nukleáris genomjuk nagy részét a bankivatyúktól örökölték, de egyes vonásaik, így a sárgás bőrért felelős allél egy rokonfajhoz, a szürke dzsungeltyúkhoz köthető. Az sem teljesen tisztázott, hogy hol tenyésztettek, illetve ettek először csirkehúst: egyes zooarcheológiai vizsgálatok azt jelzik, hogy a gyakorlat az Indus-völgyben kezdődött valamikor i. e. 2000 környékén, más kutatások viszont 1650 és 1250 közé datálják a háziasítást.
Ami biztos: a tyúkokat és azok tojását nagyban népszerűsítette a Római Birodalom, a globális elterjedésig, az alapvető élelmiszerré alakulásig azonban a második világháborúig kellett várni. A vörös hús hiánya ekkoriban jelentősen hozzájárult a csirkehús népszerűségéhez.
Miért épp a tyúkok?
A házi tyúk állattenyésztési és táplálkozási szempontból egyaránt előnyös állat. Egyrészt kistestű, korlátozott röpképességű és kevésbé intelligens, ami megkönnyíti kezelését – igaz, kognitív képességei sokkal jobbak, mint amit a többség feltételez. A legtöbb madár, például egy kifejezetten okos ezüstsirály megszelídítése ehhez képest nagyon nehéz folyamat lenne.
Egyes szakemberek ugyanakkor úgy gondolják,
az egyéb felhasználások pedig csak később kerültek képbe.
Ugyan az idők során más madarakat is tartottak húsuk miatt, és ezeket esetenként ma is fogyasztják – elég a házi lúdra vagy galambra gondolni –, ezek messze nem olyan népszerűek, tenyésztésük pedig sokkal bonyolultabb. Esetükben például a mesterséges megtermékenyítés nem működik.
A tyúkok mellett szól továbbá, hogy húsuk könnyen feldolgozható, sokféleképpen hasznosítható és jól ízesíthető.